Autor: Emil

~ 01/01/12

2012 is alweer begonnen. Laten we jopen dat de Mayas ernaast zaten en dit niet ons laatste jaar is 😉

Ik ben samen met een kameraad uit België, tevens ook lid van het CWI (hetzij van de Belgische afdeling), een nieuwe blog begonnen. Dit Engelstalige blogproject heeft de korte en bondige naam DemRep meegekregen en kun je hier vinden.

Het doel richt zich specifiek op het programmatisch vraagstuk en de doelstelling van een democratische republiek waarin de werkende klasse als zelfbewuste collectiviteit aan de macht komt … Of eerder, het gebrek hieraan op de revolutionaire linkerzijde vandaag de dag. Zeker in een tijd waarin de onderdrukten en diegenen zonder hoop en toekomst wereldwijd in verzet komen – de Arabische ontwakening, M15, Occupy, etc – is het van belang dat we daar een strategie aan kunnen plakken die leidt tot een positieve conclusie: de bevrijding van de huidige ellende en de opbouw van een menselijke samenleving.

We concluderen namelijk dat de huidige methodiek dat basaal neerkomt op “strijd, strijd, strijd” niet tot een dergelijke oplossing leidt van onze historische problemen als samenleving. In plaats daarvan lijkt de linkerzijde verstrikt in haar eigen puristische gelijk en ligt de focus op concurrentie met andere linkse groepen en groepjes in de strijd om marktaandeel in de arbeidersbeweging. Dit is een nogal onconstructieve houding, om het zacht uit te drukken.

Het doel is dan ook een bijdrage te leveren aan cultuurverandering op links, richting de organisatie van de werkende klasse als klasse-collectiviteit, met haar eigen politieke programma gericht op het winnen van de strijd om democratie en dus de opbouw van een ander soort samenleving waarin de werkende klasse als overgrote meerderheid aan de macht is – de Democratische Republiek.

We beginnen dit project op een positieve veronderstelling, want hoewel de revolutionaire linkerzijde vandaag de dag eerder onderdeel is van het probleem vanwege haar houding, heeft ze juist ook het potentieel in zich om te transformeren tot een fundamentele basis van de oplossing voor de crisis van het kapitalistisch systeem en dus van de mensheid. We verwachten niet direct een grote meerderheid te winnen voor deze zienswijze. Het is dan ook een bijdrage aan een lange termijn project waarin we hopelijk steeds meer discussie kunnen kweken.

De blog zal ongeveer twee keer per week een update hebben, om eens te beginnen. Ik wens jullie dan ook veel leesplezier. En natuurlijk blijft deze blog gewoon bestaan, in het Nederlands 🙂

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment