Autor: Emil

~ 17/11/11

Even ter uwer informatie: De SP is géén socialistische partij. Dat zegt althans partijvoorman Jan Marijnissen in een recent interview met De Pers. Even een relevant citaat uit het interview:

Wordt Nederland dan toch nog socialistisch?

‘Het woord socialisme gebruik ik eigenlijk niet.’

Je spreekt het zelfs uit of het een vies woord is.

‘Ja, ‘Ik ben een socialist’, ‘wij zijn socialistisch’, dat zeg ik niet. Die partij heet natuurlijk zo…’

Wat krijgen we nu?

‘Het woord is bezoedeld. De Sovjet-Unie, Oost-Europa, Cuba, daar is het totaal mislukt. Daar krijgen wij altijd kritische vragen over en terecht. ‘SP’ is een heel sterk merk, maar als je vandaag de dag die partij zou oprichten, zou je haar zo niet meer noemen.’

Zijn jullie sociaal-democraten?

‘Sociaal-democraten met wat erbij, zeg ik altijd. De SP heeft sinds de jaren negentig eigenlijk een eigen ideologie, zonder de klassieke basis van Marx en Engels.’

Heldere taal van een wat treurig figuur: Van de Mao-volger in de jaren ’70 opgeklommen tot iemand de nu stelt dat ‘macht [uiteindelijk iedereen] corrumpeert. Het enige wat je kunt doen, is de macht controleren.’

Ik ben het wel met hem eens dat de SP tegenwoordig een politiek merk is geworden, in tegenstelling tot een socialistische partij. Een punt waar ik juist kritiek op heb. Hierover schreef ik vorig jaar al eens. Toen schreef ik: “Het onderliggende punt hier is dat de partij – tegenwoordig een formatie die feitelijk alleen bestaat binnen parlementen, statenfracties en gemeenteraden – van een partij van activisten (zoals het geval was in de pre-fusie partijen) naar een politiek “merk” is geëvolueerd […] Een partij waarin de partijleiding zich aan het roer ziet van een politiek bedrijf dat zich plooit naar de wensen van stemmers die de rol hebben van consumenten. Socialisten daarentegen staan voor een partij van activisten waarin leden een centrale actieve rol spelen en die door het bijeenbrengen van de meest politiek bewuste lagen van de arbeidersklasse ernaar streeft om de hele klasse te organiseren. Voor ons is een politieke partij veel meer dan een stemmenmachine. Het woord “partij” betekent feitelijk “deel”. Een socialistische partij organiseert dan ook het socialistisch deel van de arbeidersklasse.”

Hoewel het toen nog specifiek ging over GroenLinks, is duidelijk dat ook bij de SP leiding enkel wordt gedacht in “marktaandeel” in de vorm van stemmen.

Dat gezegd hebbende, er blijft sprake van een tegenstelling in de partij: Daar waar de leiding openlijk streeft naar een plek in de volgende coalitie, is het lidmaatschap wel vaak van een strijdbaar karakter. Dit activisme is ook het handelsmerk van de partij, maar om te voorkomen dat de partijleiding de controle verliest en dat het activistisch kader zelf politieke conclusies gaat trekken, heerst er een zwaar bureaucratisch klimaat in de partij dat elke vorm van nadenken, laat staan georganiseerde oppositie, ontmoedigt en de kop in drukt. Mijn royering in 2009 is daarvan maar één van ontelbare voorbeelden. Hiermee is het nagenoeg onmogelijk om de koers van de partij te veranderen naar eentje die meer in het belang is van de werkende klasse als klasse-collectief.

Ook het feit dat de partij zo goed als onzichtbaar is in bewegingen als Occupy, individuen daargelaten, spreekt boekdelen. De periode van potentie lijkt daarmee zo goed als voorbij. Het wordt tijd voor een nieuwe politieke formatie. En deze keer vanuit de beweging zélf.

Zijn voorliefde voor China lijkt Jan nog steeds niet verloren, zoals wel blijkt uit het volgende: ‘Ik vind hoe het nu in China gaat wel een goed voorbeeld. Daar hebben steeds meer mensen te eten.’

Zucht… Laat socialistische politiek maar aan de arbeidersbeweging over. Mensen als Marijnissen zijn we liever kwijt dan rijk.

3 Comments »

 1. Na deze uitspraken is wel duidelijk dat Marijnissen geen socialist is. Hij is een sociaal democraat, een sociaal kapitalist. Wat een smerige verrader nog zo’n oude maoïst die het socialisme heeft verraden. Zijn grote voorbeeld China heult al sinds 1983 met de vrije markt economie.

  In 2006 dacht ik dat Jan Marijnissen nog iemand was, die het socialisme wou. Maar nu weet ik dat alles schijn was. Ook de SP van 2006 was sociaal democratisch ingesteld. Die hele verrechtsing is ontstaan toen de SP het marxisme overboord wierp in 1990. Toen zat de partij zonder duidelijke ideologie. Tot 2006 hield men zich bezig met activisme en weinig met ideologie. Dat heeft wat stemmen opgeleverd, maar er is meer nodig dan alleen actie.

  Is er nog hoop voor de SP? Of wordt het tijd om te gaan pleiten voor een nieuwe arbeiderspartij?

  Comment by Jorein Versteege — Friday, 25 November, 2011 @ 13:26

 2. Niet vergeten dat China, Rusland, Korea cultureel naar mijn idee een sterk fascistoide wortel hebben (overal in de wereld eigenlijk, maar daar is het wel duidelijk)Cuba is wat frivoler gebleken (ook onder Batista), maar het blijven autocratische conservatieve culturen. Van die bestuurders konden we niet veel verwachten., hoewel ik wel een zwak heb voor onze oude Fidel. Dit is Marxisme zaaien op giftige grond. Het Marxisme is ontstaan net over de grens bij Nederland. Nooit een kans gehad hier. Dit is een historische blunder. Echter, zolang ouders hun kinderen met fascistoide prietpraat indoctrineren, is vooral ook de zogenaamde “Sociaal Democratie” (wat is democratie ? Definitie ? Waar is het uitgangspunt ? Naar mijn oordeel is de VVD dan ook een Sociaal Democratische Partij. (SDP) Ik ben dus voor uitgangspunten en tegen de verwatering van standpunten. Met het begrip Socialisme is niets mis, wel met de uitvoerders ervan. Naar mijn idee moeten we snel minder verwend gedrag gaan krijgen en meer Internationalisme implementeren. Ik ben een Anti-Nationalist, maar ik kan het ook niet helpen dat ik steeds SP blijf stemmen. Het is het enige alternatief voor mij. Ik begrijp echter, dat Nederlanders deze cultuur niet begrijpen. Dat moet ik accepteren. Typisch Nederlands is ook, om Politieke vluchtelingen gelukszoekers te noemen. Schandelijk !!!

  Comment by M. Goossens — Saturday, 5 September, 2015 @ 9:54

 3. Dag kameraad Goossens,

  Deze blog is inmiddels een aantal jaar oud en wordt niet meer bijgewerkt. Maar veel van wat je zegt is natuurlijk erg zinnig. Inmiddels is er een nieuw project gestart onder de noemer “Communistisch Platform” die er onder meer naar streeft om de SP te winnen voor een echt socialistisch programma gebaseerd op de principes van internationalisme, democratie en de onafhankelijke politieke positie van de arbeidersklasse.

  Vandaag nog is er een artikel verschenen over wat we vinden van de huidige kandidaten in de SP voorzittersverkiezingen: http://communisme.nu/commentaar/2015/09/05/waar-staan-de-kandidaat-voorzitters-voor/ 🙂

  Comment by publisher — Saturday, 5 September, 2015 @ 19:22

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment