Autor: Emil

~ 20/04/09

Post tags:

Autor: Emil

Het FD meld vandaag dat een verdubbeling van de zorgpremie mogelijk is tegen 2014. Dat wil zeggen, als we de zorgtoeslag buiten beschouwing laten. De totale kosten stijgen van zo’n 1000 naar 1800 euro. Dit komt omdat de kosten voor de zorg tot aan 2014 naar verwachting met 15,5 miljard stijgen, terwijl extra belasting opbrengsten op slechts 4,3 miljard worden geraamd, dit vanwege de crisis.

De gewone man betaald het gelach dus weer eens een keer…

Aan de andere kant  gaan er ook ziekenhuizen over de kop, Orbis is daar op dit moment het grootste schandaal van met 700 ontslagen (op de 6000), met mogelijkerwijs nog eens 400 extra!

Nu werkt de markt totaal niet, maar in de zorg worden de zwaksten van de samenleving hier direct de dupe van. Welke prijs is nog acceptabel voor het maken van winst? 1 leven? 10 levens? 100?

De SP komt binnenkort met een campagne voor de zorg, een goeie en hoognodige stap. Ik doe alvast wat suggesties om te gebruiken als doelstellingen: nationaliseer de hele zorg “industrie” – dat wil zeggen: ziekenhuizen, farmaceutische industrie, zorginstellingen, etc –  onder directe controle en beheer van de zorgwerkers en vertegenwoordigers van de patienten om zo de beste en meest efficiente zorg te garanderen. Maar zorg gratis toegankelijk, als je geholpen moet worden moet het type verzekering helemaal geen belang spelen.

Zorg is van ons allemaal! Haal het uit de grijpgrage vingertjes van de parasieten!

Post tags:

Autor: Emil

~ 14/04/09

Alweer een tijdje stil geweest op deze blog, tijd voor een update. Zoals velen weten (maar ook weer een hoop niet natuurlijk) ben ik nog steeds lid van de SP. De afgelopen paar maanden is de afdeling zelfs weer aan het opbloeien, iets waar ik ook graag m’n steen aan bijdraag. Maar hoe zit dat nu?

Om te begrijpen wat er veranderd is, moet er een blik worden geworpen op de structuur van de partij. Die is nog steeds zeer top-down, niets nieuws onder de zon. Normaliter worden besluiten van de partijleiding overgenomen en uitgevoerd door de afdelingen, daar wordt zelden of nooit over gediscussieerd. Of beter gezegd: werd.

Actieve SP leden en besturen in de afdelingen hebben namelijk helemaal geen trek om actieve SP’ers te royeren puur en alleen omdat men er een activistischere mening op nahoud en opkomt voor een socialistisch alternatief op dit rotte systeem. Ik heb bij mij in de afdeling meer dan eens gehoord dat “het partijbestuur veel kan beslissen, maar dat ze dat maar lekker zelf doen”.

En zo is dat. We hebben wel belangrijkere zaken aan ons hoofd dan ons bezighouden met heksenjachten! De crisis vraagt elke dag zijn tol: een Orbis ziekenhuis dat 12% van het personeel op straat zet, honderden ontslagen bij diverse bedrijven, etc. En dan heb ik het alleen over Sittard-Geleen. Daarnaast gaan de handlangers van het bedrijfsleven gewoon door met hun privatiseringswaanzin, in dit geval met Essent dat dreigt verkocht te worden aan het Duitse RWE. Niet dat Duitse kapitalisten het overigens slechter doen dan Nederlandse, de energierekening is immers de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Essent is publiek bezit en moet daarom genationaliseerd worden onder directe controle en beheer van de werknemers en hun gebruikers.

Er is dus genoeg werk aan de winkel en als linkse socialist ga ik graag met iedereen de discussie aan die strijd voor een andere, socialistische, wereld!

Post tags: